PÄIVÄ EMMAUS LAUTTASAAREN VAPAAEHTOISENA

Minkälainen todellisuus löytyy second hand-myymälän takahuoneesta?

Kierrättäminen ja tavaroiden lahjoittaminen ovat erinomainen tapa edistää kiertotaloutta. Niiden avulla käyttökelpoiset tavarat saavat uuden elämän, ja samalla autetaan muita. Ajatus on hieno, mutta miten tämä toimii käytännössä?

Lauttasaaren Emmaus on kauniisti järjestetty ja putiikinomainen myymälä, joka tunnetaan laadukkaasta second hand-valikoimasta, etenkin vaatteista ja kirjoista. Myymälää pyöritetään pääosin vapaaehtoisten voimin.

Tarjouduin työskentelemään myymälässä vapaaehtoisena yhden päivän ajan saadakseni paremman käsityksen siitä, mitä lahjoitetuille tavaroille tapahtuu sen jälkeen, kun ne jätetään lahjoituspöydälle. Pyyntöni otettiin ilolla vastaan, ja pääsin mukaan tutustumaan Emmaus Lauttasaaren toimintaan.

 

Emmaus Lauttasaari myymälä.

 

SUURIN OSA LAHJOITUKSISTA ON MYYNTIKELVOTTOMIA

Takahuoneessa verhon toisella puolella minut ottaa vastaan myymälävastaava Reija Wihinen, joka on pitkän linjan kierrätysasiantuntija ja yksi Suomen ensimmäisistä ammattijärjestäjistä. Reija esitteli myymälän sujuvaksi hioutuneen kierrätysprosessin, jossa kukin vapaaehtoinen on tietyn tuoteryhmän asiantuntija: on leluvastaava, kirjavastaava, vaatevastaava ja taidevastaava. Takahuone on jaettu eri osastoihin ja sieltä löytyy mm. kausivarasto (yksi hylly, aivan täynnä), myyntiin menevät, lahjoitettavat, kierrätykseen menevät ja joulupino. 

 

Kausivarasto. Tilaa ei ole paljon. 

 

Reija ehdotti, että alamme yhdessä perkaamaan saapuneita muovipusseja. Ensimmäisessä kassissa on likaisia vaatteita, rikkinäisiä leluja, tyhjiä kynsilakkapulloja ja pientavaraa, mikä näytti siltä, että lattia oli lakaistu ja laitettu lajittelematta pussiin. Tätä kuulemma tulee paljon. Lajittelupöydän vieressä oleva iso sekajätesäkki täyttyy nopeasti. Hihkun onnesta, kun yhdestä kassista löytyy neljä ehjää ja puhdasta vaatetta - suoraan myyntiin! Välillä tosin puhtaiden vaatteiden sekaan on laitettu likaiset kengät tai herkän tekstiilin viereen on pakattu teräviä esineitä, jolloin muuten myyntikelpoiset tuotteet ovat tuhoutuneet kuljetuksen aikana. 

 

Ensimmäisen lahjoituskassin purkaminen aluillaan. 

 

Takahuoneessa ongelmat tulevat selväksi jo ensimmäisen tunnin aikana: pahimmillaan 90% lahjoituksista on myyntikelvottomia. Tätä selittää osittain se, että suomalaiselle kansanluonteelle on ominaista, että tavaraa on hankala heittää pois ja lahjoitus voikin olla tapa päästä eroon omasta roskasta sen sijaan, että kyse olisi aidosta kierrättämisestä. 

Usein kuulee sanottavan, että "köyhille kelpaa aina". Tämä ajatus ohjaa lahjoittamaan tavaroita, jotka todellisuudessa eivät ole enää käyttökelpoisia. Vaatteet voivat olla likaisia tai rikkinäisiä, ja kengät lahjoitetaan usein sellaisessa kunnossa, että ne menevät suoraan sekajätteeseen. Haluamme tehdä hyvää, mutta päädymme kuormittamaan järjestöjä tavaralla, joka ei koskaan päädy kenenkään käyttöön. Sen sijaan, että ajattelemme "ehkä joku tarvitsee tätä", meidän tulisi pohtia tarkemmin: "Onko tämä todella käyttökelpoinen”?

Lauttasaaren Emmauksella ei ole resursseja korjaamiseen ja syväpuhdistamiseen. Nurkassa on päällä pieni pesukone, jossa pestään ne vaatteet, joista vielä uskotaan tulevan myynti- tai lahjoituskelpoisia. Kuivuria ei ole, eli vaatteet kuivataan rekeillä, jonka jälkeen ne arvioidaan uudestaan (selvisivätkö pesusta, lähtikö tahrat) ja tarvittaessa vielä silitetään. En uskonut, miten paljon likaisia vaatteita lahjoitusten joukosta löytyy, ennen kuin näin sen itse. Miksi me ulkoistamme pyykkihuollon ja jätehuollon Emmauksen kaltaisille toimijoille?

Lauttasaaren myymälän takahuoneessa vapaaehtoiset tekevät parhaansa, mutta myyntiin kelpaamatonta tavaraa kertyy kolmesta Emmaus myymälästä (Lauttasaari, Vallila, Kalasatama) noin 50 000 kiloa vuodessa. Reija kertoo, että huonokuntoiset tavarat, joita ei voi laittaa myyntiin, lähetetään yhteistyössä muiden Emmaus myymälöiden kanssa Itä-Eurooppaan, jossa yhteistyötahot ottavat tavarat vastaan ja myyvät ne pienellä hinnalla omilla kirppareillaan tai lahjoittavat eteenpäin. 

Yhteistyö on kuitenkin loppusuoralla, sillä paikalliset toimijat eivät enää pysty varastoimaan tavaraa kohonneiden tilakustannusten takia. Kymmeniä tuhansia kiloja huonokuntoista tavaraa lähtenee siis jatkossa poltettavaksi sekajätteenä. Luin juuri, että Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskuksen tuodaan tavaraa 90 000 kiloa VIIKOSSA. Siinä onkin kierrättäminen. Jokainen. Tavara. Kerrallaan.

Lahjoituksena tulleita Emmaukselle myyntiin kelpaamattomia vaatteita ja kodintekstiileitä, jotka ovat lähdössä Itä-Eurooppaan. 

TAVARAN HANKKIMINEN TUO MUKANA VASTUUN

Miten tähän on päädytty? Yksi keskeinen syy on lisääntynyt tavaran haaliminen: ostamme uutta ja vanhaa, jonka lisäksi otamme vastaan ilmaista tavaraa. Facebookin roskalava-ryhmissä käy kova kuhina, kun kerran ilmaiseksi saa. 

Entisenä putiikinpitäjänä New Yorkissa työhöni kuului arvioida, mitä tuotteita halusin ostaa myyntiin ja tarjota asiakkailleni. Suurimman osan ajasta jouduin sanomaan ei. Voisimme kuluttajana hyötyä samankaltaisesta ajattelusta ja miettiä, mitkä tavarat ansaitsevat ylittää kotimme kynnyksen. Usein “ei kiitos” on pitkällä tähtäimellä parempi vaihtoehto kuin jatkuva tavaratyö, jossa pestään, siirrellään, varastoidaan, kierrätetään, googlataan kierrätysohjeita, tehdään tavarapäätöksiä ja kuljetetaan. Mitä vähemmän tavaraa kotiimme kannamme, sitä vähemmän joudumme myöhemmin pohtimaan sen kierrättämistä. Ja kun emme enää halua tai tarvitse tavaraa, lajittelun tulisi tapahtua jo kotona. 

 

Emmaus Lauttasaari takahuone, jossa etualalla rekissä kuivuvat pesukoneesta tulleet vaatteet. Pesun jälkeen kunto tarkastetaan uudestaan.

 

Päiväni vapaaehtoisena lähestyy loppuaan ja istun kahvipöydässä emmauslaisten kanssa keskustellen ajan ilmiöistä. Yksi heistä huokaa: "Älä osta uutta yhtään." Muut nyökyttelevät. Melkein mitä tahansa tarvitsemme, löytyy jo käytettynä. Emmauksen kaltaiset second hand-myymälät ovat hyviä paikkoja täydentää vaatekaappia, kirjahyllyä tai astiakaappia. 

Kukaan ei kannata täydellistä ostolakkoa, vaan peräänkuuluttaa harkintaa – ostaminen tuo mukanaan vastuun tavarasta sen koko elinkaaren ajan. Kaikki tapaamani vapaaehtoiset olivat reippaita ja aurinkoisia kiertotaloudelle omistautuneita ihmisiä. Vuodet Emmauksessa ovat muokanneet heidän tavarasuhdettaan. Reija ehdottikin, että “jokaisen suomalaisen tulisi tulla päiväksi lajittelemaan.” Olen samaa mieltä. 

 

Omaa tavarasuhdetta kannattaa jokaisen pohdiskella.

 

Ammattijärjestäjänä teen tavaratyötä yhdessä asiakkaiden kanssa. Autan luopumisessa ja olen tukena päätöksenteossa sekä kerron, miten pois menevät tavarat kierrätetään. Olen vienyt asiakkaiden kanssa lukemattomia lahjoituskasseja Emmaukselle, Konttiin ja itsepalvelukirpputoreille. Lähdettyäni Emmaukselta kotiin tunsin piston sydämessäni: aivan varmasti olen asiakaskäynnillä syyllistynyt “kyllä jollekin kelpaa” ajatteluun.

Ero lahjoittamisen ja kierrättämisen välillä terävöityi:  lahjoittaminen kohdistuu tavaroihin, jotka ovat edelleen käyttökelpoisia ja voivat saada uuden elämän sellaisenaan. Kierrätys taas koskee tavaroita, jotka ovat käytetty loppuun tai vaurioituneet, jolloin ne hyödynnetään uudelleen raaka-aineina.

 

Emmaus Lauttasaari myymälä.

 

Vielä lopuksi on tarpeen tarpeen huomauttaa, että second handin osuus koko vaatemarkkinasta on vain noin 1-2 prosenttia. Viime vuonna suomalainen osti keskimäärin 40 uutta vaatetta. Määrä on järkyttävä ja siihen sisältyy kasvava määrä pika- ja ultrapikamuotia. (Aku Varamäki, Planetaarinen Vaatekaappi).

Ostaminen on helppoa, mutta planeetan ja oman hyvinvoinnin perustana on kohtuullisuus ja tietoinen kuluttaminen. 

Kiitos Reija ja Lauttasaaren emmauslaiset, kun pääsin seuraamaan työtänne!

Emmaus Lauttasaari, Heikkiläntie 2, 00210 Helsinki.

Instagram: @emmauslauttasaari

 
 

Lisää katsottavaa ja luettavaa:

THE STORY OF STUFF
”The Story of Stuff is a 20-minute, fast-paced, fact-filled look at the underside of our production and consumption patterns. It may change the way you look at all the stuff in your life forever.”

https://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM&ab_channel=TheStoryofStuffProject

LAJITTELUOPAS:

https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas-ja-lajitteluohjeet/

https://www.kierratys.info/ (klikkaa vihreää i-ikonia)